MÉDIAFIGYELŐ

Nádas Péter ajánlása a könyv hátlapján
Egyszer az öreg Matisse, amikor csodás fáit rajzolta és vágta színes papírból, azt írta öreg barátjának, hogy a fák ábrázolásának mindenütt a világon két módja van. Az iskolás, amely egyszerű vonalakból és jelekből áll, ahogy a gyerekek látják és rajzolják a fát, és az érzelmes, amely a fa földhöz kötött létét emberi érzelmekkel követi és éli át. Varázslatos könyvében Pósfai György e második utat választotta. Miközben fától fáig jár vele az ember, gyermeki ámulattal telik el. Magyarország legnagyobb fái láttán örül, hogy akkor mi minden pusztítás ellenére ilyen gazdagok vagyunk.
Dendrománia filmek
M1 - Szellem a palackból (2011)
Dr. Pósfai György
Dr. Pósfai György biokémikus hazánk legnagyobb dendrománja. Ő írta a Dendrománia című könyvet, ő szerkeszti a www.dendromania.hu honlapot is - ezek után már csak azt kellene megmagyarázni, mi is az a dendrománia. A Föld egyik legbékésebb szenvedélye: a dendromán óriási, öreg fák "gyűjtője", aki GPS-szel, fényképezőgéppel és bozótvágóval felszerelve indul el rendszeres túráira. Főszereplőnk amellett, hogy rendszeresen járja az ország legeldugottabb zugait, hogy a még élő és álló famatuzsálemek állapotát feltérképezze és felmérje, a MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója, aki speciális génsebészettel szerzett nemzetközi hírnevet. (Többek között kólibaktériumok DNS láncából iktatja ki folyamatos munkával a fölösleges elemeket, közben "idomítja" is a kólikat például inzulin termelésére?) Emellett bemutatjuk még a novellaírót is (a Kortárs kiadásában eddig három kötete jelent meg). A portréműsorban egy zalai körúton felkeresünk néhányat Magyarország legöregebb és legnagyobb platánjai és tölgyei közül, majd speciális gyűjtőnket munkahelyén is bemutatjuk, aztán természetesen Tisza-parti öreg nyár- és fűzfák között - hogy a végén kiderüljön, hogyan függhet össze novellaírás és génkutatás, Schubert és az öreg fák tisztelete.
Pósfai György
Szegedi tudósok bogarai
Szekszárdi Miklós filmje


Dendrománia (2007)
Szabó Beatrix filmje (10 perc)
A dendromániások élete célja: minél több 6 m körméretűnél nagyobb fát megismerni és meghódítani - azaz megmérni, lefilmezni, látogatni és érte folyamatosan rajongani.

jövővárosa.hu
Szenvedélyes favadászok
2017.06.26.
Jól ismered a pszichológiai szaknyelvet? Meg tudod mondani, hogy mit jelent a dendrománia? Kleptomániáról, grafomániáról és üldözési mániáról biztos hallottál. De mi lehet a dendrománia?

A szó 2005-ben vált ismertté, mikor megjelent Pósfai György könyve: Magyarország legnagyobb fái - dendrománia. Ebből már ki lehet találni, hogy fákról van szó, és a görög dendron szó tényleg fát jelent. Pósfai könyvének fülszövegében Nádas Péter azt írja, hogy a dendrománia a mániák legnemesebbike. Dr. Pósfai György kirándulni mindig is szeretett, de eltöltött néhány évtizedet mikrobiológusként a Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének laboratóriumaiban, mikor az ezredforduló környékén a fák iránti szenvedély igazán magával ragadta. Tovább>>
Magyar English