FŐOLDAL

Magyarország legnagyobb famatuzsálemeit igyekeztem összegyűjteni ezen a honlapon. Az összeállítás alapja a "Magyarország legnagyobb fái - Dendrománia" című könyv (Alexandra Kiadó, 2005). A listák folyamatosan bővülnek; ehhez - szabályozott módon - bárki hozzájárulhat. Tovább...
ESEMÉNYEK

2016.09.14. 15:00:51
Nemzetközi fás találkozó (2016 Csehország) - beszámoló

Az ECTF (European Champion Tree Forum) már a 6. találkozóját tartotta 2016. augusztus 24-28-án. Tanulságos, szép nagy fákkal tarkított, hasonszőrű emberekkel töltött négy nap volt. Lubos Uradnicek volt a házigazda, ő a Mendel Egyetem (Brno) tanára, erdőmérnök végzettségű, egy arborétumot vezet. Először Lednice kisvárosban volt a szállásunk. Kellemes turistaközpont (rengeteg a bicikliző, gyalogló, parklátogató turista), nagy főúri kastéllyal és a hozzá tartozó hatalmas parkkal. A parkot bejártuk: egy része nyírt, virágos, sétányos látványosság, másik részén tavak, rétek - angol stílusú - az egész nagyon kulturált. Itt is voltak méretes fák: egy erős ötszázas japánakác, négyszázas lepényfa, négyszázas gyertyán, hatalmas tuják. Állítólag a 19. század második feléből vannak a fák.

Buszos kirándulással meglátogattunk egy ártéri erdőséget délen, a cseh-osztrák-szlovák hármas határ közelében. Hasonlított az egész Gemencre, csak kisebb és kevésbé vad volt. Láttunk hatalmas mezei juhart (498 cm), nekünk nem túl nagy vadkörtét, és büszkén mutogattak egy fás legelőt, amiből nálunk rengeteg van. Azért itt akadt egy nagyon szép, nyolcszázas tölgy (818 cm) is. Megnéztünk még egy 755 cm-es kislevelű hársat, amiről gyorsan kiderült, hogy valójában nagylevelű.

Voltak előadások is: a városháza előadótermében többen tartottak tájékoztatást környékük fáiról. Ezek - és az egész út - tanulsága az volt, hogy jobb, ha szerények maradunk a nagy fáinkkal (kivétel képeznek természetesen a nyárfáink és még talán a platánok is). Ha jól emlékszem, valaki említette, hogy csak Közép-Anglia egy területe 3000 db 6 m feletti tölggyel rendelkezik. Területegységre nézve Németországnak hatodannyi nagy tölgye van, mint Angliának, ez is hatalmas szám, bár panaszkodtak, hogy sokuk pusztulóban van. A csehek kínálata különösen hársból nagyszerű: 10 db 9 méternél nagyobb fa (a legnagyobb 1305 cm).

Volt aztán előadás Japán és Kína különlegességeiről, Németország nagy fáiról, a Monumental Trees adatbázis állapotáról. (Ez utóbbi egy nagy összegző website akar lenni. A dendromania.hu egy korábbi állapotát tükrözve rengeteg magyar adatot is tartalmaz, zavaros formában - valami félreértés folytán. Úgy emlékszem, ahhoz járultam hozzá, hogy néhány toplistás fa szerepeljen, ezeknek akkor elküldtem az adatait, erre lemásolták az egész adatbázist. Megbeszéltük, hogy ha lesz időm rá, tisztázzuk és aktualizáljuk a helyzetet.)

Közbevetőleg: a találkozók során kialakult már a kemény mag, a dendromán típusú társaság. Van közöttük specialista (pl. a mamutfenyők vagy a szilek, vagy éppen fák magasságának szakértője), van botanikus kertekben kutakodó, különlegességeket vadászó taxonómus, vannak országos gyűjtők, és vannak világutazók, akik minden parkot, jeles fát és fás személyt ismernek a világban. A dendromán társaság mellett aztán ott vannak az aktivisták: ők „növelni akarják a fák iránti tudatosságot” (bármit is jelentsen ez), „közelebb akarják hozni egymáshoz az embereket és fákat”. Ők nem nagyon ismerik a fákat, de fesztiválokat szerveznek, gyerekeknek interaktív oktatást tartanak, prospektusokat adnak ki, és pólókat (fás nyomatokkal, alkalmas mozgósító mondásokkal) árulnak - méregdrágán.

Két nap után átköltöztünk Brno-tól északkeletre egy kis, dombok közötti faluba, Krtiny-be, ahol egy hatalmas templom (rajta vagy 400 molnárfecskefészek) és mellette egykori kastély (kolostor?) van. Ez utóbbi az egyetem kezelésében, és pazar szálláshelyet kínál nem túl drágán; ha valakinek kedve támadna itt eltölteni pár napot, tudom ajánlani. (A konyhájuk és a sörük kiváló, a boraikkal ne próbálkozzunk.) Innen indultunk aztán egy egész napos buszozásra, amelynek során megnéztük a csehek legnagyobb hegyi juharfáját (igen impresszív, 722 cm), tölgyét (974 cm) és második legnagyobb hársfáját (1146 cm). Lenyűgözőek voltak - képek a galériában. Megjegyzem, nem jegyeztem fel minden fa méretét, pedig ismételten én voltam a társaság hivatalos mérője. Egyébként terjed a minimalista módszer, többen a mi általunk alkalmazott kritériumok szerint mérnek.
Végül megszavaztuk, hogy elfogadva az egyik alapító tag javaslatát, jövő szeptemberben Angliában lesz a következő találkozó.
2016.04.29. 08:10:41
Nemzetközi öreg fás találkozó (ECTF) - immár a hatodik - lesz 2016. aug. 24-28-án. Helye a csehországi Lednice (Brno közelében). Hosszú és gazdag program ígérkezik, több kirándulást is terveznek. A költség mintegy 300 euro/fő. Én autóval megyek, mást is tudok vinni. Ha valaki érdeklődik, írjon a posfaigyorgy@dendromania.hu címre.
2016.04.13. 08:58:41
Sonnevend Imrétől jött a hír az emblematikus, de már egy ideje halott henyei bükk kidőléséről. Őt pedig Vokó László természetvédelmi őr értesítette, képet is küldött - ez megnézhető a listában a balatonhenyei bükkre kattintva.

Ezt írta Sonnevend Imre:
Ez egy nagyon szomorú esemény, belegondolva arra az időre, amikor úgy 1974 táján először láttam ezt az öreg bükköt és lefotóztam. Így került bele a Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár két részes Káli-medencei füzetbe is 1984-ben. Aztán emlékszünk még a még 10 év előtti délceg korára és az „időtlenségig” gondolt jövőjére! Hány vihart túlélt, hány Tsz táblásítást és vegyszerezést elviselt, aztán pár éve jött egy abnormális ember és tüzet gyújtott az odvába, annak ellenére, hogy 1997 óta egy tábla is állt mellette, rajta három nyelven leírva a védettségét és a rendkívüli tulajdonságait. Csak hát az az ember talán még olvasni sem tudott, vagy nem volt nála szemüveg. Gyufa annál inkább.
Ezt a tüzet a bükkfa már nem viselhette el.

Emlékezz ember, a fák élete is véges, hát még a miénk!
2016.04.05. 08:14:20
Dendromán találkozó lesz 8-10 fővel 2016. április 16-17-én, Szigetvár központtal. Ha valaki csatlakozni szeretne valamelyik nap a környékbeli kirándulásokhoz, írjon nekem!
2015.12.30. 11:02:51
Év végi összefoglaló 2015

A szokásosnak mondható éves adaggal gyarapodott a listás fák száma. 185 új fa került lajstromba, főleg juhar, ostorfa, kőris, nyár, tölgy és hárs. Ezzel már bőven 2000 fölött van a listás fák száma. Kifogyunk-e új fákból? Több száz megtalált fa várja még, hogy meglátogassam, van tehát még utánpótlás, mindig kerülnek elő vadonatújak is, de a telítődés jelei is mutatkoznak már. 2015-ben nem került fel a listára éger, szelídgesztenye (ebből néhány várakozik), szil, vadkörte, és csupán 2 fenyővel, 4 gyertyánnal és 7 bükkel gyarapodtunk. Nyárfából persze még nagyok a lehetőségek, de a 16 új fa itt sem számít soknak.

Új rekorderek: zöld juhar (Tengelic, 457 cm, Elblinger Ferenccel), mezei juhar (Somogytarnóca, 447 cm, Szél Győző), nyír (Szulok, 228 cm - ennél biztosan van nagyobb), szivarfa (Girincs, 422, Torma család), vörös tölgy (Ivánc, 500 cm, Szél Győző és Tormáék), felkerült a listára új fajként a fekete eper (Szada, 215 cm, Sonnevend Imre). Említésre méltó, hogy a legnagyobb nyár ebben az évben 859 cm volt (Tormáék, Siri István és Norbert, Tiszalúc), a legnagyobb fűz 853 cm (Barabás Tamás, Gemenc), de tekintélyes a 417 cm-es tiszafa (Sólyom Attila, Marcali) is. Érdekes módon elég sok tölgy került elő: 31 listás fa, ebből 4 db 600 cm-nél nagyobb.

Pusztulásról is jött hír. Különösen a bükkökből nagy a veszteség: végleg elpusztult a nagy ugodi fa, és kiszáradt a gyenesdiási öreg. Érthetetlen pusztítás az egervári vadgesztenyék és néhány hárs (Kenyeri, Kislőd) kivágása.

Jeles esemény volt a májusi, nemzetközi fás találkozó. A Gemenc Zrt támogatásának és a magyar dendrománok segítségének köszönhetően pazar körülmények között találkozott a 9 országból érekezett több mint húsz résztvevő. 2016-ban a cseheknél lesz újabb találkozó. Decemberben pedig hirtelen ötlettel a Bakonyban tartottunk remek hazai találkozót, Jandala Attila vezetésével.

Végül az év dendromán fája cím és a vele járó sör odaítélése: bocsánat, ebben az évben ezt magamnak adományozom. Talán elfogult vagyok, de a 760 cm-es borsodivánkai tölgy bizonyosan mellbevágó élmény minden dendrománnak.
újabb események korábbi események
Magyar English