FŐOLDAL

Magyarország legnagyobb famatuzsálemeit igyekeztem összegyűjteni ezen a honlapon. Az összeállítás alapja a "Magyarország legnagyobb fái - Dendrománia" című könyv (Alexandra Kiadó, 2005). A listák folyamatosan bővülnek; ehhez - szabályozott módon - bárki hozzájárulhat. Tovább...
ESEMÉNYEK

2016.04.29. 08:10:41
Nemzetközi öreg fás találkozó (ECTF) - immár a hatodik - lesz 2016. aug. 24-28-án. Helye a csehországi Lednice (Brno közelében). Hosszú és gazdag program ígérkezik, több kirándulást is terveznek. A költség mintegy 300 euro/fő. Én autóval megyek, mást is tudok vinni. Ha valaki érdeklődik, írjon a posfaigyorgy@dendromania.hu címre.
2016.04.13. 08:58:41
Sonnevend Imrétől jött a hír az emblematikus, de már egy ideje halott henyei bükk kidőléséről. Őt pedig Vokó László természetvédelmi őr értesítette, képet is küldött - ez megnézhető a listában a balatonhenyei bükkre kattintva.

Ezt írta Sonnevend Imre:
Ez egy nagyon szomorú esemény, belegondolva arra az időre, amikor úgy 1974 táján először láttam ezt az öreg bükköt és lefotóztam. Így került bele a Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár két részes Káli-medencei füzetbe is 1984-ben. Aztán emlékszünk még a még 10 év előtti délceg korára és az „időtlenségig” gondolt jövőjére! Hány vihart túlélt, hány Tsz táblásítást és vegyszerezést elviselt, aztán pár éve jött egy abnormális ember és tüzet gyújtott az odvába, annak ellenére, hogy 1997 óta egy tábla is állt mellette, rajta három nyelven leírva a védettségét és a rendkívüli tulajdonságait. Csak hát az az ember talán még olvasni sem tudott, vagy nem volt nála szemüveg. Gyufa annál inkább.
Ezt a tüzet a bükkfa már nem viselhette el.

Emlékezz ember, a fák élete is véges, hát még a miénk!
2016.04.05. 08:14:20
Dendromán találkozó lesz 8-10 fővel 2016. április 16-17-én, Szigetvár központtal. Ha valaki csatlakozni szeretne valamelyik nap a környékbeli kirándulásokhoz, írjon nekem!
2015.12.30. 11:02:51
Év végi összefoglaló 2015

A szokásosnak mondható éves adaggal gyarapodott a listás fák száma. 185 új fa került lajstromba, főleg juhar, ostorfa, kőris, nyár, tölgy és hárs. Ezzel már bőven 2000 fölött van a listás fák száma. Kifogyunk-e új fákból? Több száz megtalált fa várja még, hogy meglátogassam, van tehát még utánpótlás, mindig kerülnek elő vadonatújak is, de a telítődés jelei is mutatkoznak már. 2015-ben nem került fel a listára éger, szelídgesztenye (ebből néhány várakozik), szil, vadkörte, és csupán 2 fenyővel, 4 gyertyánnal és 7 bükkel gyarapodtunk. Nyárfából persze még nagyok a lehetőségek, de a 16 új fa itt sem számít soknak.

Új rekorderek: zöld juhar (Tengelic, 457 cm, Elblinger Ferenccel), mezei juhar (Somogytarnóca, 447 cm, Szél Győző), nyír (Szulok, 228 cm - ennél biztosan van nagyobb), szivarfa (Girincs, 422, Torma család), vörös tölgy (Ivánc, 500 cm, Szél Győző és Tormáék), felkerült a listára új fajként a fekete eper (Szada, 215 cm, Sonnevend Imre). Említésre méltó, hogy a legnagyobb nyár ebben az évben 859 cm volt (Tormáék, Siri István és Norbert, Tiszalúc), a legnagyobb fűz 853 cm (Barabás Tamás, Gemenc), de tekintélyes a 417 cm-es tiszafa (Sólyom Attila, Marcali) is. Érdekes módon elég sok tölgy került elő: 31 listás fa, ebből 4 db 600 cm-nél nagyobb.

Pusztulásról is jött hír. Különösen a bükkökből nagy a veszteség: végleg elpusztult a nagy ugodi fa, és kiszáradt a gyenesdiási öreg. Érthetetlen pusztítás az egervári vadgesztenyék és néhány hárs (Kenyeri, Kislőd) kivágása.

Jeles esemény volt a májusi, nemzetközi fás találkozó. A Gemenc Zrt támogatásának és a magyar dendrománok segítségének köszönhetően pazar körülmények között találkozott a 9 országból érekezett több mint húsz résztvevő. 2016-ban a cseheknél lesz újabb találkozó. Decemberben pedig hirtelen ötlettel a Bakonyban tartottunk remek hazai találkozót, Jandala Attila vezetésével.

Végül az év dendromán fája cím és a vele járó sör odaítélése: bocsánat, ebben az évben ezt magamnak adományozom. Talán elfogult vagyok, de a 760 cm-es borsodivánkai tölgy bizonyosan mellbevágó élmény minden dendrománnak.
2015.05.12. 07:56:26
Program a szegedi Agórában

2015. május 15. péntek

9.00 EPSO (Európai Növénytudományi Szervezet) Fascination of Plants rendezvénysorozat magyarországi állomásaként Növények napja és Fény éve
Szervező egységek: Szent-Györgyi Albert Agóra, SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszék, SZTE TTIK Ökológiai Tanszék, Magyar Növénybiológiai Társaság és SZBK Növénybiológiai Intézet
További résztvevő intézetek: Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft, Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Előadások
9.00 Dr. Körmöczi László: A növények vándorlása és terjedése
10.00 Dr. Pósfai György: Dendrománia – Magyarország nagy fái
11.00 Tölgyesi Csaba: Lápvidékek növényzete az Északi-sarktól az Egyenlítőig
12.00 Dr. Bátori Zoltán: Klímaváltozások és növényfajok
13.00 Dr. Margóczi Katalin: Csodarétek a Dél-Kiskunságban
Kísérleti asztalok
Az élet titka a DNS. DNS kivonás
Miért zöldek a levelek? Klorofill kivonás és kloroplasztisz vizsgálat
Fényes élet. Fotoszintézis és gázcsere vizsgálat
Fényből keményítő. Fénnyel írás levélben és keményítővizsgálat
Modellnövények a laborban
Játéksarok, színező, hajtogató stb.
Kvíz
Helyszín: 2. emelet Informatórium
újabb események korábbi események
Magyar English