FŐOLDAL

Magyarország legnagyobb famatuzsálemeit igyekeztem összegyűjteni ezen a honlapon. Az összeállítás alapja a "Magyarország legnagyobb fái - Dendrománia" című könyv (Alexandra Kiadó, 2005). A listák folyamatosan bővülnek; ehhez - szabályozott módon - bárki hozzájárulhat. Tovább...
ESEMÉNYEK

2015.12.30. 11:02:51
Év végi összefoglaló 2015

A szokásosnak mondható éves adaggal gyarapodott a listás fák száma. 185 új fa került lajstromba, főleg juhar, ostorfa, kőris, nyár, tölgy és hárs. Ezzel már bőven 2000 fölött van a listás fák száma. Kifogyunk-e új fákból? Több száz megtalált fa várja még, hogy meglátogassam, van tehát még utánpótlás, mindig kerülnek elő vadonatújak is, de a telítődés jelei is mutatkoznak már. 2015-ben nem került fel a listára éger, szelídgesztenye (ebből néhány várakozik), szil, vadkörte, és csupán 2 fenyővel, 4 gyertyánnal és 7 bükkel gyarapodtunk. Nyárfából persze még nagyok a lehetőségek, de a 16 új fa itt sem számít soknak.

Új rekorderek: zöld juhar (Tengelic, 457 cm, Elblinger Ferenccel), mezei juhar (Somogytarnóca, 447 cm, Szél Győző), nyír (Szulok, 228 cm - ennél biztosan van nagyobb), szivarfa (Girincs, 422, Torma család), vörös tölgy (Ivánc, 500 cm, Szél Győző és Tormáék), felkerült a listára új fajként a fekete eper (Szada, 215 cm, Sonnevend Imre). Említésre méltó, hogy a legnagyobb nyár ebben az évben 859 cm volt (Tormáék, Siri István és Norbert, Tiszalúc), a legnagyobb fűz 853 cm (Barabás Tamás, Gemenc), de tekintélyes a 417 cm-es tiszafa (Sólyom Attila, Marcali) is. Érdekes módon elég sok tölgy került elő: 31 listás fa, ebből 4 db 600 cm-nél nagyobb.

Pusztulásról is jött hír. Különösen a bükkökből nagy a veszteség: végleg elpusztult a nagy ugodi fa, és kiszáradt a gyenesdiási öreg. Érthetetlen pusztítás az egervári vadgesztenyék és néhány hárs (Kenyeri, Kislőd) kivágása.

Jeles esemény volt a májusi, nemzetközi fás találkozó. A Gemenc Zrt támogatásának és a magyar dendrománok segítségének köszönhetően pazar körülmények között találkozott a 9 országból érekezett több mint húsz résztvevő. 2016-ban a cseheknél lesz újabb találkozó. Decemberben pedig hirtelen ötlettel a Bakonyban tartottunk remek hazai találkozót, Jandala Attila vezetésével.

Végül az év dendromán fája cím és a vele járó sör odaítélése: bocsánat, ebben az évben ezt magamnak adományozom. Talán elfogult vagyok, de a 760 cm-es borsodivánkai tölgy bizonyosan mellbevágó élmény minden dendrománnak.
2015.05.12. 07:56:26
Program a szegedi Agórában

2015. május 15. péntek

9.00 EPSO (Európai Növénytudományi Szervezet) Fascination of Plants rendezvénysorozat magyarországi állomásaként Növények napja és Fény éve
Szervező egységek: Szent-Györgyi Albert Agóra, SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszék, SZTE TTIK Ökológiai Tanszék, Magyar Növénybiológiai Társaság és SZBK Növénybiológiai Intézet
További résztvevő intézetek: Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft, Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Előadások
9.00 Dr. Körmöczi László: A növények vándorlása és terjedése
10.00 Dr. Pósfai György: Dendrománia – Magyarország nagy fái
11.00 Tölgyesi Csaba: Lápvidékek növényzete az Északi-sarktól az Egyenlítőig
12.00 Dr. Bátori Zoltán: Klímaváltozások és növényfajok
13.00 Dr. Margóczi Katalin: Csodarétek a Dél-Kiskunságban
Kísérleti asztalok
Az élet titka a DNS. DNS kivonás
Miért zöldek a levelek? Klorofill kivonás és kloroplasztisz vizsgálat
Fényes élet. Fotoszintézis és gázcsere vizsgálat
Fényből keményítő. Fénnyel írás levélben és keményítővizsgálat
Modellnövények a laborban
Játéksarok, színező, hajtogató stb.
Kvíz
Helyszín: 2. emelet Informatórium
2015.04.12. 09:46:04
MTA VEAB - Tudósklub

Időpont: 2015. április 15., szerda 17:30
Helyszín: az MTA VEAB-székház nagyterme, Veszprém, Vár utca 37.

Dr. Pósfai György: Dendrománia - Magyarország legnagyobb fái - előadás
2015.02.12. 19:39:22
2015. május 7-10-én nemzetközi öreg fás találkozó lesz Gemencen. Az angol The Tree Register kezdeményezésére létrejött ECTF (European Champion Tree Forum) ötödik találkozóján - Belgium, Németország, Lengyelország, Spanyolország után - nálunk jönnek össze az európai dendrománok. A program elsősorban hatalmas nyárfáink végiglátogatása lesz, de várhatóan előadásokra is sor kerül. A Gemenc Zrt. által is támogatott találkozó nyelve angol. Ezúttal kisebb, 15-20 fős találkozót tervezünk (már 8 országból jelentkeztek). Ha valaki a hazaiak közül érdeklődik, írjon nekem a részletekért.
2014.12.24. 11:59:44
Év végi összefoglaló 2014


Ebben az évben 170 új fa került fel a listákra. Lehetett volna több új találat is, inkább csak a kapacitásom szabott határt a gyarapodásnak. Ez az év a rekorderek éve volt. Hét fajból is avattunk új bajnokot: kaukázusi jegenyefenyő (542 cm, Szombathely, Szél Győző és Daniló Eszter), mezei juhar (440 cm, Bokod, Szél Győző és Daniló Eszter), gyantás cédrus (363 cm, Helesfa, Lukács Róbert), ginkgo (547 cm, Somogysárd, Sági Katalin), bodza (252 cm, Pécs, Takács Márton), mamutfenyő (730 cm, Szombathely, Szél Győző és Daniló Eszter), házi berkenye (331 cm, Szombathely, Szél Győző és Daniló Eszter). Fogyni látszanak a listás méretű bükkök (4 darab), viszont nyárfákból kifogyhatatlan az utánpótlás. Most is kapitális példányok bukkantak fel Gemencen: 980 cm (Barkuti Balázs), 933 cm/863 cm/860 cm (Tóth Gábor).

Kiemelkedő és meglepő találatnak számít a rekorder szombathelyi kaukázusi jegenyefenyő és mamutfenyő, valamint a somogysárdi ginkgo, talán ezeknek lehetne adni a jelképes év felfedezettje díjat. Személyes kedvencem – beismerve a tölgyek iránt érzett elfogultságomat – a Sárvár melletti, ezévi egyetlen új hatszázas tölgy (645 cm, Ilniczky Sándor, Szél Győző).

Ami a pusztulásokat illeti, sajnos megrokkant az ugodi nagy bükkfa, és nyomorúságos állapotba került az elöregedett Sárvár-Bajti melletti Óriások Erdeje.

Végül előre jelzem, hogy ha meg tudjuk szervezni, május elején lesz az 5. nemzetközi öreg fás találkozó. Hatalmas nyárfáink képei annyira felcsigázták a társaságot, hogy engem kértek fel a soros találkozó megszervezésére, lehetőség szerint Gemencen.
korábbi események
Magyar English